Horosho bi sozdat na osnove etogo saita unifitsirovannuiu bazu dannih ukrainskih uchenih.
Takaya baza est k primeru v Brazilii - CNPq nazivaetsya. Ochen udobno. Kliknul mishkoi -
i vse znaesh pro cheloveka (v professionalnoi sfere konechno). Kak budet vremya napishu podrobnee ob etom.
Чудова ідея. Власне так частково і задумувaлaся мережа. Насправді інформативніст сайту в першу чергу залежить від учасників. Адже кожен може заповнити свій профіль якомога більшою інформацією. Чекаємо на інфо про Базильский сайт.
Це добра ідея, зі свого досвіду знаємо, що люди на форумах більше довіряють тим, хто вже давно тутди активно дописує, та й реєструватися на форумі щоб зробити один допис - це не є ефективно. Тому було б добре якби ви самостійно розмістили відґук про мережу, якшцо потрібна якась інформація чи допомога - без питань.
Для загальноґо розвитку - цікавий погляд на мережі:
Нові форми політичної дії
Обмеження, що постали перед традиційними формами прояву політичної активності, зумовлюють появу нових. Таких, які зможуть краще та ефективніше працювати на суспільні інтереси.
Питання лише в тому, якими саме вони мають бути. З погляду сучасного європейського соціолога Мануеля Кастельса, в умовах інформаційного суспільства найкращі можливості та умови прояву політичної активності дають організації побудовані за принципом мережі.
В них немає конкретних соціо-політичних програм, а є певна проблематика, в межах якої діють. Також вони не мають чіткої організаційної структури і є радше асоціаціями громадян. Третьою вагомою особливістю мережевих асоціацій є дуже швидке поширення інформації.
Ці три чинники дозволяють їм швидко визначати та реагувати на проблеми, застосовувати як традиційні політичні засоби (петиції, демонстрації, звернення, тощо), так і нетрадиційні (пряма допомога постраждалим наприклад), приймати консенсусні рішення з приводу тих чи інших викликів.
Цікава стаття і вказує на ще один відомий фактор який сприятиме ефективності мереж для Ураїни - значний потенціал українців за кордоном. Я про тих "кожних сьомих" що виїхали нещодавно - у більшості своїй молоді, освічені, активні люди яким участь у мережах дає "право голосу" і відкриває можливість залучатися до гідних і корисних справ. Тож я думаю мережа USW не тільки потрібна але й необхідна. Як би нам тільки збільшити число учасників хоча б до 98 тисяч...?
Все, що в нас (за СРСР) об'єднувалось під терміном "наука" в інших частинах світу розділялось на Science та на все інше. Тому в цій мережі треба об'єднувати людей, котрі належать до Science, а для всіх інших "науковців" вже давно є (а можна створити й нові) літературні, політологічні, історичні, економічні, культурознавчі, релігієзнавчі, юридичні та інші подібні сайти. Ремарка: чомусь перед занепадом економіки та тотальним юридичним свавіллям в Україні значно зросла кількість економічних та юридичних спеціальностей у ВНЗ... Людям із Science-світоглядом теж цікаві названі вище сайти, вони часто слугують їм для проведення дозвілля, та все ж для спілкування про Науку дуже потрібен спеціальний сайт. Ним могла б стати дана мережа. Нехай тут буде не дуже багато людей (критична маса - біля 8000-10000 щотижневих унікальних відвідувачів), але навіть 3-4 людини зі спільними інтересами з різних міст чи країн могли б розпочати новий спільний рух уперед.
Маю два висновки щодо удосконалення мережі:
1. Потрібна реклама сайту для доростання кількості людей до "кричичної маси", коли вже сайт стає НАСПРАВДІ цікавим.
2.Було б добре змінити дизайн.
Укрнаука має містечкову пресу.
Велика була б послуга такому малоосвідченому науковцеві як я (хоча я маю 180 публікацій переважно росмовою), щоб я зміг напхати хоч би якусь частку цих публікацій (хай з якимось обмеженням) до якогось сайта, а воно перекладалось би і його зміг знайти з пошукача і прочитати хтось англомовний, чи україномовний.
Колись буде так: тобі напишуть листа і спитає почта , якою мовою ти хочеш читати? - вона перекладе, ти відповіси і відповідь прийде тою мовою, що був перший лист.
Укрнаука - бідолаха, вона має совіцькі звичаї помножені на викрутаси своїх новоспечених бюрократів. Укрнауковець більше служить, ніж зорі дістає з неба.
Нема для неї трубадура.
На мою думку подолання цієї "містечковості" є одним з наших головних завдань і тут слід чітко розуміти, що якщо хочеш щось доре зробити- зроби сам:
1. я проти усіляких електронних перекладачів - це нормально для освіченої людини знати хоч одну мову, а для науковця - тим паче (більшість нормальних сучасних наукових ресурсів саме англійською). отже вчіть мову - чудова розрядка для мозку і самі перекладайте;
2. щоб хтось англомовний, європейський тощо звернув на нашу наукову роботу увагу треба публікуватись у поважних журналах (з високим індексом цитованості) - лише такі публікації ідуть в розрахунок, брати участь у серйозних міжнародних конференціях (тут щоправда може виникнути проблема з фінансами - хоча це теж питання життєвих пріоритетів);
3. для початку можна потренуватись на якісних російських журналах - теж закордон, крім того за моїми власними оцінками Росія останнім часом подекуди демонструє досить високий рівень досліджень (принаймні в моїй - географічній галузі).
Так що допомоги не чекайте - ніхто не допоможе... Порятунок тих що тонуть справа їх власних рук. І не треба все скидати на бюрократів та жаліти укрнауку - просто робіть ВСЕ, що від вас особисто залежить
Идея, безусловно, хорошая. Только вот то, что называют в Украине наукой - это жалкие ошметки былой роскоши... Ну, за разросшиеся частные вузы с лоббируемыми интересами, огромнейшим количеством юристов, экономистов (тут у меня хи-хи - стоит посмотреть на нашу правовую систему и экономику, чтобы понять то, чего все ЭТО стоит в реальности) - я не говорю.
Я была лично шокирована в начале 2005 года. Будучи на тот момент членом коллегии по науке и образованию, я с ужасом узнала, что в Харькове работало в 2004 году 19,8% ученых Украины. Основополагающая отрасль! Ага!!! Два раза :))) Я ненавязчиво стала интересоваться ситуацией до 1992 года... Лучше бы этого не делала :))) Наши ядерные физики и фармацевты, математики и химики, историки (не поверите) работают в массе мировых универов.
Наука... Я под наукой не понимаю юных дарований, быстренько написавших 3 ВАКовских работы и получивших степень для самоуспокоения (І ми, Химко, - люди!).
Нет финансирования.
Не реально получить грант, минуя монополиста НАНУ...
Сама НАНУ - отдельная песня...
Господа-панове, Вы искренне считаете, что мы с Вами - ученые?