Ukrainian Scientists Worldwide

Українські науковці у світі

Стосовно фільтру для води - це прекрасно позбалятися часток та мікроорганізмів, а як бути з розчиненими речовинами? Зокрема, як знизити вміст солей в воді? Схоже, що до розв"язання проблеми якісної води ще досить далеко.

Відповісти на це

Відповіді на обговорення

Власне цей фільтр передбачає і хімічну іонообмінну очистку. Я думаю тому там і потрібний насос адже іонообмінні процеси доволі повільні. Доречі ціна такої пляшки близько 130 євро. http://www.lifesaversystems.com/

Відповісти на це

Дякую, я зрозумів, хоча і не впевнений. Думаю, насос також потрібен і для антибактеріальної очистки - продавити воду через пори в 15 нм теж не просто. На жаль на відео нічого про сольову очистку не говорилося. Може, я погано слухав?

Стосовно іонобмінників, чомусь маю сумніви, бо вони дуже швидко вийдуть з ладу, якщо гнати через них морську воду.

Відповісти на це

"Осмос (от греч. ōsmós - толчок, давление), диффузия вещества, обычно растворителя, через полупроницаемую мембрану, разделяющую раствор и чистый растворитель или два раствора различной концентрации.

Полупроницаемая мембрана - перегородка, пропускающая малые молекулы растворителя, но непроницаемая для более крупных молекул растворённого вещества. Выравнивание концентраций по обе стороны такой мембраны возможно лишь при односторонней диффузии растворителя. Поэтому всегда идёт от чистого растворителя к раствору или от разбавленного раствора к концентрированному."

http://www.arista.com.ua/inform/18/21/

Я так розумію, що сучасний напрям це, всеж таки, пошук умов створення мембран для осмосу.

Іонообмінники мають кінцеву ємність. Окрім того вони можуть грати роль тільки одного з компонентів.

Мембрана надає більше можливостей.

Відповісти на це

Перепрошую, я не зрозумів, що Ви хотіли сказати Вашим дописом? Я не побачив якогось протиріччя з тим, що обговорювалося в темі раніше.

Відповісти на це

"Зокрема, як знизити вміст солей в воді?"

Осмотична мембрана.

Відповісти на це

Дякую. Я так зрозумів, що Ви спеціаліст в цьому напрямку. Я проглянув наведений Вами сайт, але не знайшов відповіді на питання: чи є на сьогодні на ринку недорогі і довговічні опріснювачі морської води для побутового використання на основі осмотичних мембран? Бо я дуже часто зустрічав твердження про те, що проблема опріснення морської води ще не знайшла свого оптимального розв"язання.

Відповісти на це

"Я так зрозумів, що Ви спеціаліст в цьому напрямку."

Ні. І ринок очищення води знаю хіба по конференціях. Можливо я не зовсім зрозумів тему вашою дисскусії. Я так подумав що мова іде саме про фільтри для води. І там, наскількі мені відомо, системи з осмотичною мембраною знаходять все більше використання. До рівня фільтрів що ставлять на доочистку водопроводної води.

Хоча мені розповідали що є і схеми де очистка водопроводної води буде відбуватся в блоці на вході до окремої будівлі. А на водозабірній станції, як я зрозумів, буде тільки попередня очистка. Хоча в Україні така схема діє і зараз (тільки неофіційно).

Стосовно опріснювачів морської води, тим більш портативних, я маю дуже мало інформації.

Не дуже гарно відповідати на питання питанням але може ви мені відповісте чому в якості портативного не можновикористовувати принципи випаровування і конденсації. Так там мабуть дуже мала кількість води. Але нема проблем з підвищенням концентрації солей, що буде забивати фільтри. Зновуж таки ціна може бути досить низькою.

Здається у Бомбара, в його оповіданні як він спасався після аварії на яхті, є опис такого очищувача як стандартного знаряддя в аварійному комплекті.

Відповісти на це

Звичайно ж, опріснення води шляхом перегонки можна використовувати, але цей підхід потребує джерел енергії на випаровування води, а потім відповідний відбір тепла в ході її конденсації, для того, аби знизити втрати. Цей підхід наскільки я знаю ще не вирішений оптимально. В інтернеті описані пропозиції використовувати сонячну енергію для випаровування, але тоді необіхдні великі площі для поглинання сонячного тепла та пристрої для відбирання дистиляту. Тобто якось воно працювати буде, причому мабуть досить довго в часі, але з певними витратами на регулярне обслуговування. Якраз осмотичні мембрани мені видалися непоганим підходом, але схоже, вони також далекі від застосування.

Відповісти на це

Вячеслав тут стає питання про що саме ведеться розмова.

Я спробую пошукати опис того опріснювача що описував Бомбар. Хоча він тоді і казав що такий пристрій часто виходить з ладу. Але він портативний і елементарний.

Якщо ж вести розмову про щось більше. Тобто пристрій що зміг забезпечити потреби не однієї людини то в цьому випадку мабуть дійсно вирішення треба шукати в мембранах. Хоча там і виникає питання забивання пор. Але сам пристрій може бути відносно компактним. І, наскільки мені відомо, масове очищення води за допомогою мембран вже існує. Але вода, що очищаєтся, набагато меньш мінералізована ніж морська.

Відповісти на це

Дякую, був би вдячний Вам за ідею опріснювача Бомбара. Така штука стала б в пригоді багатьом людям, які потерпають від нестачі прісної води. Я вважаю, що ефективні ідеї, виконані по принципу "дешево і сердито" треба всіляко популяризувати.
Мабуть ми досягли максимуму можливостей по продовженню гілки. Чомусь не можу відповісти на Ваше запитання після Вашого посту.

Ідея там була елементарна

"Пресную воду можно также получать конденсацией водяного пара.
Запаситесь серийно изготовленными опреснителями. Если таких нет,
то устройство опреснителя определяется тем, какие предметы
окажутся у вас под рукой. Основная идея конструкции -- конденса-
ция пара на холодных стенках закрытой емкости, внутри которой
помещается сосуд с соленой водой. Чем больше нагреется соленая
вода и чем холоднее будут стенки внешней емкости, тем производи-
тельнее работает опреснитель.
К примеру, можно сделать опреснитель следующим образом. В плас-
тиковый пакет помещается емкость темного цвета, частично запол-
ненная морской водой. Пакет надувается, плотно завязывается и
далее охлаждается забортной водой. Если нет волнения, можно просто
подвесить его за бортом на веревке. Из емкости вода будет испа-
ряться и далее конденсироваться на внутренней поверхности пакета
и стекать вниз. Такого рода опреснитель малоэффективен, и не
следует возлагать на него большие надежды."

http://survival-art.narod.ru/As0050.htm

На цій сторінці є схеми чогось подібного

http://voda.blog.ru/

Підрозділ "Походный дистиллятор."

Те ще описується як солнечный дистиллятор якщо мені не зраджує память рецепт з Сахари.

Доречі по запиту в гугла "бомбар опреснитель", якщо є час, можливо прочитати багато цікавого.

Відповісти на це

Дякую, схоже, що дійсно нема нічого з розряду "дешево і сердито". Ну вже як є...

Відповісти на це

Ми в Інтернеті:

Наша група у Facebook
Наша група у LinkedIn
Наша група Vkontakte.ru
Наша мережа у Twitter

Наука та освіта в Україні